Kurvene fra Bolgatanga

Bolgakurvene stammer fra byen Bolgatanga i Ghanas nordøstlige region. Hårde vejrforhold, tør jord og uregelmæssig regn gør landbrug udfordrende i området. Kurvefletningen startede oprindeligt som et middel til at supplere indkomsten for Frafra-folket, den største etniske gruppe i Bolgatanga. Traditionen med at flette kurve er blevet overleveret i generationer, og er i dag en vigtig del af Ghanas kultur.

Fletteprocessen

Fletteprocessen starter med indsamling af det vildtvoksende elefantgræs, der vokser nær den ghanesiske by Kumasi. På øverste del af græsstrået gror der kosteskaftslignende blomster, som bliver fjernet, inden fletteprocessen igangsættes. Græsset skæres af, og græsrødderne efterlades i jorden for at regenerere. Græsset tørres og trimmes til lige længder.
Herefter bliver græsset lagt i vand, og hvert strå bliver opdelt i to. De splittede strå snos for at styrke græsset, og bliver dernæst samlet i bundter for at blive farvet.

Naturligt farvestof blandes i kogende vand, og græsset lægges i blød, indtil den ønskede farve opnås. Efter indfarvningen tørres strået, og fletteprocessen kan begynde.

Kurvefletteren starter med at flette bunden af kurven og arbejder sig derefter op ad siden.

Når kurven er flettet færdig, sendes kurven til en buntmager, der beklæder håndtagene med gedeskind.